NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Tuin

Zo maak je de tuin klaar voor de winter

2 Minuten lezen

Winter is coming! Je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen en daarom is het nu de tijd om ervoor te zorgen dat je tuin de winter gaat overleven. Begin in de zomer al met de eerste voorbereidingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Tijdens het winterklaar maken van de tuin zijn er een aantal dingen die je kan doen. In dit artikel vertellen we jou de beste tips om jouw tuin zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter.

Eenjarige plantjes optrekken 

Sommige planten bloeien maar voor een jaar. Deze kan je beter weghalen voordat de winter begint. Anders staan ze alleen maar te rotten. Ook andere plantjes die hun beste tijd gehad hebben kun je in deze periode mooi wegtrekken. Let altijd op dat je ook de wortels met de plant meetrekt. 

Bollen poten 

Een van de redenen dat je het beste planten uit de tuin kan halen in deze periode is omdat je dan meteen weer nieuwe bollen kan poten. Planten zoals tulpen, narcissen en hyacinten kan je het beste planten vlak voor de winter. Zodat ze einde van de winter, begin van de lente kunnen gaan beginnen met bloeien.

Composthoop

De tweede reden om vlak voor de winter planten uit je tuin op te trekken is zodat je er een composthoop van kan maken. Hier kan je ook de rest van je winter je tuinafval op gooien. Een composthoop is een fijne plek voor diertjes om de winter door te komen. En na de winter kan je het compost gebruiken als voedsel voor de tuin.

Planten binnen plaatsen

Als jij plantjes in potten of bakken hebt die niet zo goed tegen de kou kunnen kan je deze het beste in de schuur plaatsen. Daar is het net even wat warmer en dus makkelijker voor de planten om te overleven. 

Planten beschermen in de winter

sommige planten staan in de grond en kan je dus niet zo gemakkelijk verplaatsen. Per plant kan je opzoeken wat de minimum temperatuur is waar ze tegen kunnen. Als de temperatuur niet erg laag is kan je die plant beschermen door hem in te wikkelen in vliesdoek, windbreekgaas, rietmat of noppenfolie. Zorg wel dat de plant nog kleine gaatjes heeft voor zuurstof. 

Tuinmeubilair in de koude

Heb jij tuinmeubilair in de tuin staan dan is het ook echt het beste om dit in de winter op te bergen. ieder materiaal kan namelijk aangetast worden door de weersomstandigheden in de winter. Als je even gezellig in de tuin wilt zitten terwijl het vrij koud is kan je een kachel gebruiken. Dit is niet een duurzame oplossing, maar je kan wel tijdelijke je meubels uit het opberghok tevoorschijn halen. Blue Solid biedt daarvoor pelletkachels Om het meubilair mooi te houden voor lange duur moet je het in de schuur plaatsen als je hier ruimte voor hebt. Of je kan het meubilair afdekken met een grote waterbestendige doek. 

Maak het gazon klaar voor de winter

In de winter hoef je het gazon niet te maaien omdat het gras onder de 6 graden niet kan groeien. Dus vlak voor de winter is het de laatste keer dat je het gras maait. Zorg ervoor dat je het gras deze keer iets langer houdt dan normaal zodat het beter opgewassen is tegen de vorst. Daarnaast kan je ook kalk strooien tegen het groeien van mos.

Wij hopen dat deze tips jou helpen om jouw tuin zo goed mogelijk de winter door te laten komen.

Gerelateerde berichten
Tuin

Welke soorten terrasoverkapping zijn er en welke voordelen hebben ze?

2 Minuten lezen
Als je een terrasoverkapping wilt bouwen of laten plaatsen, dan is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen: welk…
Tuin

Wat doet GEP Regenwater?

1 Minuten lezen
In Nederland wordt veel water verspild en daardoor is GEP Regenwater in het leven gekomen. Dit bedrijf heeft slimme oplossingen bedacht om…
Tuin

Aqua Vivenda de zwembadenexpert

1 Minuten lezen
Aqua Vivenda is de specialist in alle varianten van zwembaden. Als je op zoek bent naar een zwembad neemt direct contact op…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *