NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Energie

Kunnen er zonnepanelen op mijn dak?

2 Minuten lezen
zonnepanelen installeren

Heb jij besloten dat je zonnepanelen op je dak wilt? Dan is nu de vraag of jou dak wel geschikt is voor zonnepanelen. En zo ja, welke zonnepanelen het beste zijn op jouw dak. In dit artikel gaan we je precies uitleggen welke zonnepanelen geschikt zijn voor welk dak. Zodat we jou een stuk verder kunnen brengen in de zoektocht naar de juiste zonnepanelen.  

Huur en koop

Wanneer je in een huurhuis woont kan je uiteraard niet zomaar zonnepanelen plaatsen zonder toestemming van de woningcorporatie of woningbouwvereniging. Dus je zal met hen moeten overleggen of moeten wachten tot zij het aan je aanbieden. 

Wanneer je in een gekocht vrijstaand huis, twee-onder-een kapwoning of rijtjeshuis woont, heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Tenzij u in een beschermd stadsgezicht of monument woont. Dan moet u toestemming vragen bij de gemeente. Bij een koophuis is het tevens makkelijker om je huis te bekleden met hout.

Ligging van het dak

Zonnepanelen zijn verreweg het meest effectief op een dak gericht naar het zuiden. Daken op het westen en oosten kunnen ook wel, maar zijn minder geschikt dan daken op het zuiden. Daken op het noorden zijn af te raden omdat die gewoon te weinig zonlicht krijgen. 

Daarnaast heeft ook de helling van je dak invloed op de werking van de zonnepanelen. De meest optimale hellingshoek is een hoek van 35°. Zo ontvangen de panelen het meeste zon. Door lichte verf te gebruiken bij het beschilderen van je huis zorg je ervoor dat het niet te warm wordt in huis.

Hoe optimaal de positie van jouw zonnepanelen zijn, wordt berekend met de instralingsfactor. Hoe hoger het percentage hoe beter de ligging van de zonnepanelen. De instralingsfactor houdt rekening met de hellingshoek ten opzichte van de zon en de windrichting. 

Verschillende type daken

In principe is vrijwel elk soort dak geschikt voor zonnepanelen. Maar voor verschillende soorten dakbedekking zijn verschillende soorten bevestigingsmaterialen en montagesystemen nodig. Dit is iets wat je aan de zonnepaneel installateurs moet over laten. Maar je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat op jouw type dakbedekking geen zonnepanelen kunnen.

Platte daken

Een plat dak heeft zo wel zijn voordelen als nadelen. Een voordeel is dat je met een plat dak vaak zelf kunt kiezen welke richting je de zonnepanelen opzet. Dus dan kun je ze gewoon naar het zuiden zetten zodat ze het meeste zonlicht opvangen. Maar vaak kun je op platte daken niet de ideale hellingshoek van 35° berekenen. Dit omdat er dan schaduw ontstaat voor de volgende rij zonnepanelen. Dus bij een plat dak moet je als het ware een balans vinden tussen de zonnepanelen in de ideale hoek plaatsen en het aantal zonnepanelen dat je op je dak installeert. Want als je de zonnepanelen in de perfecte hoek van 35° zet kan je dus minder zonnepanelen kwijt.

Panelen in het dak

Langzaam vindt de opmars van zonnepanelen in het dak, ofwel BIPV producten plaats. Dit zijn zonnepanelen die in het dak worden ingebouwd, en eigenlijk de traditionele dakpannen vervangen. Zo heb je dus hele daken die alleen maar uit zonnepanelen bestaan. Wel worden er nog vraagtekens gezet bij bijvoorbeeld de waterdichtheid van zo een dak.

Dankzij dit artikel heb je nu meer kennis over de geschiktheid van jouw dak voor zonnepanelen. Ben je van plan zonnepanelen op jouw dak te nemen?

Gerelateerde berichten
Energie

De Opkomst van Zonnepanelen: Een Vergelijking tussen Enschede en Eindhoven

1 Minuten lezen
Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor deze duurzame energiebron…
Energie

Dit zijn de beste laadpalen voor de auto

5 Minuten lezen
Ben jij op zoek naar een goede laadpaal voor jouw elektrische auto? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit…
Energie

Wat is duurzaam wonen en hoe doe je het?

2 Minuten lezen
De aarde is flink aan het opwarmen, dus moeten we duurzaam gaan wonen!Die zin hoor je steeds vaker en vaker, maar wat…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *