Verhuizen kan op elke leeftijd een emotionele uitdaging zijn. Voor senioren kan het proces extra moeilijk zijn, omdat het ontwortelen van iemands leven vaak gepaard gaat met een gevoel van verlies. Verhuizen van senioren kan ook ingewikkeld zijn, omdat het belangrijk is rekening te houden met de fysieke, mentale en emotionele behoeften van het individu. Bovendien kan het proces ingewikkeld zijn door het aantal beslissingen dat moet worden genomen, zoals waarheen te verhuizen, wat te bewaren en weg te doen, en hoe de overgang te regelen.
Om het proces gemakkelijker te maken, heeft Woningontruiming van der Spoel een speciale dienst: het verhuizen van senioren, de nodige informatie verschaffen en de overgang zo soepel mogelijk laten verlopen. Deze gids gaat in op het waarom, wat en hoe van de verhuizing van ouderen en geeft nuttige tips en adviezen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Waarom moeten senioren verhuizen?
Naarmate het aantal senioren toeneemt, groeit ook het aantal mensen dat wil verhuizen. Veel senioren voelen zich aangetrokken tot het idee om naar een nieuwe gemeenschap te verhuizen omdat ze een andere omgeving en een nieuwe ervaring met nieuwe vrienden en activiteiten willen. Verhuizen kan echter meer bieden dan alleen een verandering van omgeving en nieuwe ervaringen.
Verhuizen kan ook een middel zijn waarmee senioren zelfstandig kunnen blijven wonen terwijl ze ouder worden. Voor senioren die niet meer zelfstandig kunnen wonen, biedt verhuizen de mogelijkheid om in hun eigen huis te blijven wonen en tegelijkertijd gebruik te maken van de mogelijkheden van gemeenschappelijk wonen, zoals woonzorg, begeleid wonen en/of verpleegzorg. Verhuizen stelt senioren ook in staat om dicht bij familie en vrienden te blijven. Veel senioren kiezen ervoor om te verhuizen om in hun eigen huis te kunnen blijven wonen en tegelijkertijd de voordelen te ervaren van gemeenschappelijke woonvormen zoals begeleid wonen of verpleging. Dit kan een uitstekende manier zijn voor senioren om zelfstandig te blijven wonen terwijl ze ouder worden.
Waar moet u op letten bij het verhuizen van senioren?
Hoewel het algemene proces van het verhuizen van senioren vaak hetzelfde is, kunnen bepaalde factoren en overwegingen het proces soepeler en gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld, bij het verhuizen van senioren met een handicap is het belangrijk om alle specifieke behoeften en noden te identificeren die niet onmiddellijk voor de hand liggen. Zo kan het nuttig zijn om senioren met mobiliteitsproblemen mee te nemen op een rondleiding door de nieuwe gemeenschap, inclusief de wandelpaden en toegankelijke bezienswaardigheden.
Het verhuizen van senioren met geheugenproblemen kan nog ingewikkelder zijn. Veel senioren met geheugenproblemen willen hun geliefde bezittingen behouden, zoals hun bed, stoel en favoriete snuisterijen en kunstwerken. De beschikbare ruimte voor deze voorwerpen kan echter beperkt en duur zijn. Bij het verhuizen van senioren met geheugenproblemen is het belangrijk om niet alleen te letten op de spullen die in een verhuiswagen passen, maar ook op de spullen die veilig kunnen worden opgeborgen.
Hoe plan je een succesvolle verhuizing?
Er zijn veel factoren die een succesvolle verhuizing kunnen beïnvloeden. Het belangrijkste wat u tijdens het hele proces moet onthouden, is dat u goed voor uzelf moet zorgen. Als u zich overweldigd, gestrest of angstig voelt, zal het veel moeilijker zijn om alle verhuisperikelen in goede banen te leiden. Voor, tijdens en na de verhuizing is het belangrijk rekening te houden met uw fysieke, mentale en emotionele behoeften. Verhuisde senioren moeten rekening houden met hun fysieke gezondheid, waaronder hun dieet en bewegingsroutine, en met hun mentale gezondheid, waaronder hun stressniveau en hun vermogen om met veranderingen om te gaan. Indien mogelijk is het nuttig om een weekend in te plannen als pauze tussen het einde van de ene verhuizing en het begin van de volgende. Tijdens deze pauze is het nuttig om te decompresseren en op te laden. Het is ook nuttig om na te gaan hoe men zich in deze periode “voelt” en wat men wil doen vanuit het oogpunt van geestelijke gezondheid.
Tips en advies voor een soepele overgang
– Maak een centrale plaats voor papierwerk – Maak een centrale plaats in huis voor alle papierwerk, van rekeningen tot verzekeringspapieren en financiële documenten, en ook familiefoto’s. Zorg ervoor dat de container een vaste plaats heeft. Zorg ervoor dat je de container labelt en op een centrale plaats bewaart.
– Etiketteer voorwerpen voor gemakkelijke identificatie – Label alle voorwerpen voor gemakkelijke identificatie, vooral voorwerpen die sentimenteel en/of kostbaar zijn, zoals meubels, kunstwerken, enz. Label standaard huishoudelijke artikelen, zoals dozen en bakken, en artikelen die duurder zijn, zoals elektronica.
– Beoordeel de omgeving en maak aanpassingen – Beoordeel de huidige omgeving en maak aanpassingen om de nieuwe omgeving zoveel mogelijk op de oude te laten lijken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat dezelfde spullen in de nieuwe omgeving staan, zoals foto’s, prullaria en meubels, zodat ze niet als een afwijking aanvoelen. Maak tegelijkertijd de nodige aanpassingen om de nieuwe omgeving aan te passen, zoals leuningen op een trap of een hoger bed.
– Investeer in hulpmiddelen – Investeer in hulpmiddelen om de overgang gemakkelijker te maken, zoals verhuisdekens, verhuiskussens en meubelonderleggers. Investeer in een verhuisapp, zoals Moovit, om de overgang in goede banen te leiden.
– Betrek familie en vrienden – Betrek familie en vrienden bij de verhuizing, van inpakken tot uitpakken en helpen met eventuele extra taken. Het betrekken van hen zal helpen om de overgang in goede banen te leiden en de overgang voor iedereen soepeler te laten verlopen.
– Zorg voor regelmatige communicatie – Zorg voor regelmatige communicatie met familie en vrienden, vooral met degenen die ver weg wonen, zodat zij kunnen helpen om eventuele angsten voor de overgang te beheersen en de overgang soepeler te laten verlopen.
– Beperk het aantal dozen – Beperk het aantal dozen tot het absolute minimum en zorg ervoor dat de spullen zo verpakt en gelabeld zijn dat ze gemakkelijk te identificeren zijn. Dit maakt het uitpakken gemakkelijker, vooral als men niet alle dozen in dezelfde volgorde heeft uitgepakt.
– Maak een foto van elk voorwerp – Maak een foto van elk voorwerp voordat u het inpakt en voordat u het uitpakt, zodat het gemakkelijk te identificeren is, vooral als u niet in dezelfde kamer bent als het voorwerp.
Tips en adviezen voor een vlotte overgang
– Maak een centrale locatie voor papierwerk – Maak een centrale locatie voor alle papierwerk, van rekeningen tot verzekeringspapieren en financiële administratie, en ook familiefoto’s, een vaste plek in huis. Zorg ervoor dat je de container labelt en op een centrale plaats bewaart.
– Label items voor gemakkelijke identificatie – Label alle items voor gemakkelijke identificatie, vooral items die sentimenteel en/of kostbaar zijn, zoals meubels, kunstwerken, enz.
– Beoordeel de omgeving en maak aanpassingen – Beoordeel de huidige omgeving en maak aanpassingen om de nieuwe omgeving zo veel mogelijk op de oude te laten lijken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat al dezelfde spullen in de nieuwe omgeving staan, zoals foto’s, snuisterijen en meubelstukken, zodat ze niet als een afwijking aanvoelen. Maak tegelijkertijd de nodige aanpassingen voor de nieuwe omgeving, zoals het installeren van leuningen op een trap.
– Investeer in hulpmiddelen – Investeer in hulpmiddelen om de overgang te vergemakkelijken, zoals verhuisdekens, verhuiskussens en meubelonderleggers.
– Betrek familie en vrienden – Betrek familie en vrienden bij het overgangsproces, van inpakken tot uitpakken en helpen met eventuele extra taken. Door hen erbij te betrekken kunt u de overgang gemakkelijker laten verlopen.
– Zorg voor regelmatige communicatie – Zorg voor regelmatige communicatie met familie en vrienden, vooral met degenen die ver weg wonen, zodat zij kunnen helpen om eventuele angsten in verband met de overgang te beheersen en de overgang soepeler te laten verlopen.